lørdag 4. februar 2012

Kringle (Eggfri) / Norwegian Wheat Cake (Eggless)

LIKE KAKEMILA ON FACEBOOK HERE



English version along with Norwegian
Norsk: (English below)
Så var det å velge ut den første oppskriften da..... og da falt valget på en EKTE NORSK KRINGLE! Dette er egentlig min mormor's bolleoppskrift (som altså fungerer like godt til kringle) så den er godt gjennomprøvd, av mor, mamma og nå meg. Slår aldri feil denne. Baker den ganske ofte for det går mye av den her i huset og jeg passer på at jeg ALLTID har det i fryseren! Skjærer opp i biter, fryser bort i porsjonsposer. Husker godt da mor drev og bakte boller. Lukta spredte seg i hele huset ned til underetasjen der mamma og tante hadde butikk. Når bollelukten seg ned var vi ikke sene om å løpe opp for å smake. Vi sto rundt steikebrettet og spiste varme boller og mor bare lo og sa: "Bare spis - man kan bare en gang ha godt av det". He-He. Så sant, så sant. Ikke noe er så moro som når man baker noe og folk vil spise det opp! Så: Nå til oppskrifta: Dette er nok til to store kringler eller en hel del boller.... (Har aldri telt bollene men jeg innbiller meg at det kanskje blir pluss-minus 40 stykker)
P.S. Du finner oppskrift på en luksusvariant av kringle HER der deigen inneholder fløte og egg, noe som gjør den litt mer kompakt. Anbefales også!!
ENGLISH:
The first task was to choose the first recipe to share with you.....and the choice was REAL NORWEGIAN "KRINGLE" - a wheat cake with yeast, cinnamon and cardamom. This is actually my grandmother's recipe for buns (which works just as well for "kringle") so it is a recipe which has been used for ages, first by grandmother, then by my mum and now by me. Never fails. I bake it quite often because we eat a lot of it here in our house and I ALWAYS make sure I have some ready in the freezer. I cut it in pieces and freeze it in portions. I remember well when my grandmother used to bake buns. The scent spread through the house all the way downstairs where my mu m and aunt had their shop and when we realized what was going on upstairs we weren't late - we ran upstairs and stood by the stove eating hot buns fresh from the oven. Made my grandmother happy that did! Nothing gives as much pleasure than when other people enjoy what you're baking! So: The recipe: This is for two big "kringler" or heaps of buns....(I have never counted the buns when I choose to make that but I would guess plus-minus 40).
P.S. You can find recipe for a luxury variety of this cake HERE This version contains cream and eggs, something that makes it more compact. Also highly recommended!


INGREDIENSER / INGREDIENTS
200 g smør eller margarin / 200 g butter or margarine (1 1/4 cup)
180 g sukker / 180 g sugar (1 cup)
2,5 pakker tørrgjær / 2,5 packets dry yeast
7 dl melk / 700 ml milk (3 1/4 cup)
ca.1kg hvetemel (kanskje litt ekstra)/app.1kg plain flour(8 c)(poss.a little more)
2-3 ts kanel - eller mer / 2-3 tsp cinnamon - or more
2-3 ts kardemomme - eller mer / 2-3 ts ground cardamom - or more
TIPS: (N) Mange liker fyll i kringle, som f.eks. rosiner, vaniljekrem eller epler. Hvis du vil tilsette dette, strøs dette over den utkjevlede leivein før sammenrulling.
TIPS: (E) Many like to fill the wheat cake with e.g. raisins, custard or apples. If you opt for this, just sprinkle it over the out-rolled rectangular shape (see method) before rolling it together.
FREMGANGSMÅTE / METHOD
Norsk: (English below)
(Scroll ned for steg for steg bilder) Finn frem en stor kjele og smelt smøret eller margarinen i denne. Tilsett sukker og rør rundt. Tilsett så kanel og kardemomme. (Beklager, har ikke noe mål på dette for jeg liker MASSE kanel og kardemomme men jeg bruker iallefall 2 ss av hver). Tilsett melk og la blandingen bli litt varmere enn fingervarmt. (Når man bruker tørrgjær skal væsken være litt varmere enn 37 grader). Bland tørrgjæren i melet og tilsett dette og rør godt rundt med en sleiv til du har en jevn deig. (Jeg bruker aldri kjøkkenmaskinen til denne deigen, kall meg gjerne gammeldags men dette er måten denne skal bakes på synes jeg). Dekk med plast og la heve ca. 45 minutter. Slå ned deigen og la heve igjen - ca 15 min. Ha så deigen på et melet bakebord og kna den lett. Del i to deler. Kjevle ut deigen til et stort rektangel. Strø sukker, kanel og kardemomme (evt. rosiner) over hele og rull sammen fra langsiden til en pølse. Legg deigpølsen i en ring på stekebrettet og klem skjøtene godt sammen. Klipp ca. 1 cm brede deler, nesten ned til stekebrettet og brett til sidene, annenhver høyre og venstre til du får en pen flettekrans. (Gjenta prosessen med den andre deigdelen, eller trill boller av denne delen om du vil). Sett til etterheving 20-30 minutter. Stek ved 250 grader på midterste rille til pent gyllen. MERK: Jeg steker min i 8 minutter - men det er fordi jeg liker litt rårand i kringla. (Nam!) Hvis du vil ha den helt gjennomstekt la den steke 12-15 minutter. Nå kan du jo gjøre som du vil, enten spise opp hele den ferske kringla med en gang.... eller dele opp i biter og fryse bort i porsjonsposer. Mange liker melisglasur på kringle, det gjør ikke jeg, men det jeg derimot liker VELDIG godt er å ha litt smør og brunost på!!!!!
English:
(See step-by-step pictures below) Melt the butter or margarine in a large casserole. Add sugar and stir well. Add cinnamon and cardamom. (Sorry, I don't have any measure for this because I like A LOT of it, at least two tablespoons of each). Add milk and let the mixture become a little warmer than fingerwarm, (when using dry yeast the liquid should be a little warmer than 37 degrees). Mix the dry yeast with the flour and add it to the liquid and stir well until a dough forms. (I never use the electric mixer for this, call me old fashioned but in my opinion this is the way this cake should be made). Cover with cling film and leave to rest for about 45-60 minutes until double. Transfer the dough to the slightly flourered baking surface and knead lightly. Divide the dough into two. Using a rolling pin, roll the dough into a big rectangular shape and sprinkle sugar, cinnamon and cardamom all over (as well as raisins if you choose to add this). Roll the dough together and transfer to the baking tray forming a circle. Using scissors, cut approx. 1 cm wide slices, almost down to the baking tray and fold to the sides, every second slice to the right and left. (Repeat the process with the other half of the dough or make buns out of this if you wish). Leave to rest 20-30 minutes. Cook at 250 degrees Celcius (480 degrees Fahrenheit) on the middle rack of the oven until golden. NB!! I cook mine for 8 minutes only - but this is because I like it a bit raw in the middle. If you want it thoroughly cooked let it cook 12 - 15 minutes. It tastes divine lukewarm! A lot of people like it with some icing on, I don't but a little butter maybe? Or just plain as it is!





NAM!! / YUM!!




2 kommentarer:

  1. Denne oppskriften var utrolig fin!
    Deigen ble luftig, lett og smidig og veldig god å arbeide med. Den holdt til ei stor kringle og 20 boller;o)
    Denne skal jeg nok bruke igjen!

    SvarSlett
  2. Hei på deg!
    Tusen takk for en kjempekoselig tilbakemelding! Så moro at du prøvde oppskriften og at den var vellykket! Setter utrolig stor pris på det! Ja, denne deigen er flott, og man kan jo også lage kanelsnurrer, skolebrød etc. etc. ut av den. Jeg lager denne ofte. Har alltid kringlebiter på lager i frysern:) Håper du finner noe annet her inne som du også vil prøve og så blir jeg veldig glad for tilbakemeldinger og evt. tips! Hilsen Camilla (Kakemilla)

    SvarSlett

Veldig hyggelige med tilbakemeldinger, evt. spørsmål vedrørende oppskriftene eller hvis du har noen råd og tips til meg! / I would appreciate feedback, questions about the recipes or if you have any advise for me!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...