mandag 29. oktober 2012

Fargerik Kjøttbollegryte med Marokkanske Krydder / Colourful Meatball Casserole Moroccan Style

LIKE KAKEMILLA ON FACEBOOK HERE


English version along with Norwegian Norsk: (English below)
Dette var moro å servere! Ha'kke sett makan til eting jeg! Syntes tydelig jeg hørte mannen i huset mumle noe om "mmmm gourmetmat i dag....." :) Gøy! Dette er en deilig og varmende gryterett full av smak. Herlig på en gråkald høst- eller vinterkveld! Selv om det er masse krydder i er den ikke sterk, så hvis du foretrekker sterk mat, vel, da bare øker du bare kryddermengden litt. Men etter min mening var den perfekt med de målene du ser i ingredienslista. Jeg serverte denne med "Tuscan Fries" Italienske Luksuspoteter, oppskrift HER) Men dette passer også med couscous, ris, pasta, brød (innbiller meg at å dyppe fersk focaccia i den sausen ikke ville vært så dumt....) eller du kan servere den som en del av et meze- eller tapasbord.  Jeg leser mange blogger for å hente inspirasjon, og denne oppskriften fant jeg på den flotte matbloggen "Mat På Bordet" her. (Med noen personlige justeringer fra min side som vanlig....)
(Tips: Bland gjerne kjøttdeigen med krydderne dagen før gryten skal lages slik at smaken "setter" seg skikkelig)
English:
Now this was a dish I enjoyed serving! My oh my how they ate! I thought I heard my husband mumble something about "mmmm gourmet food today...." That's great to hear! This is a lovely and warming stew full of wonderful flavours. Delicious on a grey and cold autumn- or winter day. Even if it is a lot of spices in this it is not hot and spicy so if you prefer your food spicy, well then just add a little more of each spice. In my opinion it is perfect the way it is according to the ingredient-list below. I served it with "Tuscan Fries" Italian Luxurious Potatoes (recipe HERE) But this would also be very suitable with couscous, rice, pasta, bread (I have a feeling that dipping fresh focaccia in the sauce wouldn't be a bad idea...) or you can serve it as part of a meze- or tapas table. (Tips: If you have time, it is a good idea to make the meatball-mixture one day in advance).

INGREDIENSER / INGREDIENTS
Til kjøttbollene (ca. 20 stk) / For the meatballs (makes ca. 20)
500 g kjøttdeig* / 500 g minced meat** (17.5 oz)
1 løk, finhakket / 1 onion, finely chopped
3 fedd hvitløk, knust / 3 cloves garlic, crushed
2 ss havregryn / 2 tbsp porridge oats
1 ts malt koriander / 1 tsp ground coriander
1 egg / 1 egg
1 ts gurkemeie / 1 tsp turmeric powder
0,5 ts chilipulver / 0,5 tsp chilipowder
0,5 ts kanel / 0,5 tsp ground cinnamon
0,5 ts malt muskat / 0,5 tsp ground nutmeg
0,5 ts ingefær / 0,5 tsp ground ginger
1-2 ts salt / 1-2 tsp salt
1-2 ts pepper / 1-2 tsp pepper
Til sausen / For the sauce
2 løk, hakket / 2 onions, chopped
4 fedd hvitløk, knust / 4 cloves garlic, crushed
1 ts gurkemeie / 1 tsp turmeric powder
1 ts koriander / 1 tsp ground coriander
1 kanelstang / 1 stick ground cinnamon
4 gulrøtter i skiver / 4 carrots, sliced
3 dl vann / 300 ml water (1 1/4 cup)
1 kjøttbuljongterning / 1 beef stock cube
2 dl rødvin / 200 ml red wine (3/4 cup + 2 tbsp)
400 g (1 boks) hakkede tomater / 400 g (1 can) chopped tomatoes (14 oz)
200 g spinat / 200 g spinach leaves (7 oz)
(Evt. salt og pepper) / (Optional: salt and pepper)
* Jeg brukte en blanding av storfe- og svinekjøttdeig. Men jeg er helt sikker på at også lamme- eller kyllingkjøttdeig vil være nydelig også.
**I used a mixture of beef and pork, but I am sure that also lamb or chicken would work wonderfully.



FREMGANGSMÅTE / METHOD
Norsk: (English below)
(Se steg-for-steg bilder under). Begynn gjerne dagen før med å blande kjøttdeigen med krydder. Ha kjøttdeigen i en bolle, tilsett alle ingredienser og bland godt! Dekk med plastfolie og sett i kjøleskapet.
For å lage sausen bruk gjerne en dyp stekepanne eller en tykkbunnet, vid kjele. Stek den hakkede løken til blank i litt olje. Tilsett knust hvitløk og surr et par minutter. Tilsett så gurkemeie, koriander, kanelstang og gulrøtter og stek ytterligere et par minutter før du tilsetter vann, vin, buljongterning og tomater. Rør godt og la sausen småkoke under lokk mens du klargjør kjøttbollene, du får ca. 20 stk. av denne oppskriften. Legg kjøttbollene forsiktig i sausen og la gryteretten småkoke under lokk i ca. 30-40 minutter til sausen tykner. Rør forsiktig rundt etter ca. 15 minutter, ikke før, slik at du unngår at kjøttbollene går i stykker. Tilsett spinaten, rør forsiktig og la småkoke ca. 10 minutter til. Smak til og server rykende varm med ønsket tilbehør.
English:
See step-by-step pictures below). Start the day before by mixing the minced meat with spices. Put the minced meat in a bowl, add all the ingredients and mix well. Cover with cling-film and put in the fridge overnight.
To make the sauce, use a deep frying pan or heavy-bottomed wide casserole. Saute the chopped onion in a little oil until soft. Add the crushed garlic and saute another couple of minutes before adding turmeric, coriander, cinnamon stick and carrots. Saute a few minutes more and add water, wine, stock cube and tomatoes. Mix well, cover and let simmer over low heat while you prepare the meatballs (you will get approx. 20). Put the meatballs carefully in the sauce, cover and let simmer over low heat for approx. 30-40 minutes until the sauce thickens. You can stir carefully after approx. 15 minutes, but not before in order to avoid the meatballs braking. Add the spinach, stir carefully and let simmer for another 10 minutes or so. Season to taste and serve with anything you desire.
Se på den fargen!!!! / Look at the colour!!!!


SER IKKE DETTE GODT UT? / DOESN'T IT LOOK WONDERFUL?
Server med Tuscan Fries. Oppskrift HER /
Serve with Tuscan Fries. Recipe HERE

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Veldig hyggelige med tilbakemeldinger, evt. spørsmål vedrørende oppskriftene eller hvis du har noen råd og tips til meg! / I would appreciate feedback, questions about the recipes or if you have any advise for me!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...