søndag 16. desember 2012

Mor Monsen / "Mor Monsen" - Traditional Norwegian Christmas Cake

LIKE KAKEMILLA ON FACEBOOK HERE

 English version along with Norwegian
Norsk: (English below)
Mor Monsen er en av de gode gamle tradisonelle norske kakene! Den bakes helst til jul men når det er sagt er det slett ingenting i veien for å bake den hele året! Mamma har fortalt at oldemoren min alltid hadde denne klar når hun kom på besøk til dem i Vestfossen, og jeg er vant til at mamma baker den til jul, noe jeg har fulgt opp de siste årene. Kaken er deilig og myk, med mild sitronsmak, toppet med perlesukker og korinter. Mange bruker også hakkede mandler oppå, men dette er en smakssak. Kaken er godt holdbar i tettsluttet kakeboks og kan også fint fryses.
English:
"Mor Monsen" er one of the good old traditional Norwegian cakes, usually made for Christmas. That said, it is absolutely nothing wrong in baking it all the year around! My mum has told me that my great-grandmother always had this ready for her when she came visiting, and I'm used to my mother making it for Christmas, something I have followed up on. The cake is lovely, soft and moist, with a mild flavour of lemon, topped with pearl sugar and currants. Many like to add chopped almonds on top as well, but this is a matter of taste. The cake keeps well in an airtight cake tin and you can also freeze it.

INGREDIENSER / INGREDIENTS
Deig / For the Batter
300 g mykt smør / 300 g butter, softened
300 g sukker / 300 g sugar
8 egg / 8 egg
300 g hvetemel / 300 g plain flour
1 ts bakepulver / 1 tsp baking powder
Revet skall av 1-2 sitroner / Zest of 1-2 lemons
Topping / For the Topping
Korinter / Currants
Perlesukker / Pearl sugar


FREMGANGSMÅTE / METHOD
Norsk: (English below)
(Se steg-for-steg bilder under) Ha mykt smør og sukker i en bakebolle og bland til lyst og luftig med en elektrisk mikser, ca. 15 minutter.
Skill eggene og ha eggehvitene i en separat bolle. Bland hvetemel og bakepulver i en annen bolle. Tilsett eggeplommene i smørblandingen og bland godt et par minutter. Sikt i mel og bakepulver samt revet sitronskall og bland godt igjen. Stivpisk eggehvitene og vend dette forsiktig i deigen med en slikkepott til godt blandet, men ikke rør mer en høyst nødvendig.
Ha deigen i en bakepapirkledd langpanne (ca. 26x40 cm), og strø perlesukker og korinter over. Stek ved 175 grader på midterste rille i 25-30 minutter, til gjennomstekt og lyst gyllen. La kaken avkjøles helt i formen før du skjærer i passende biter og serverer.
English:
(See step-by-step pictures below) Put softened butter and sugar in a baking bowl and beat until light and fluffy for about 15 minutes using an electric mixer.
Separate the eggs and put the eggwhites in a separate bowl. Mix flour and bakingpowder in another bowl. Add the eggyolks to the buttermix and beat well for a couple of minutes. Sift in the flour and bakingpowder and add the lemonzest. Mix well. Beat the eggwhites until stiff and fold this carefully into the batter with a spatula until well combined, but don't stir more than absolutely necessary. Pour the batter into a lined baking tray (approx. 26x40 cm) and sprinkle pearsugar and currants on top. Bake on the middle rack at 175 degrees Celcius for 25-30 minutes until thoroughly baked and light golden on top. Let the cake cool completely in the tray before cutting it into squares and serving.

Eggeplommer i smørblandingen / Egg yolks in the buttermix
 
Tilsett mel, bakepulver og sitronskall / Add flour, bakingpowder & lemonzest
 
Vend forsiktig i eggehviter / Fold in the eggwhites

Strø over perlesukker og korinter / Sprinkle over pearl sugar and currants

Ferdig! Lukter nydelig..../ Ready! Smells divine....
 
 
GOD JUL / MERRY CHRISTMAS
 
 
 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Veldig hyggelige med tilbakemeldinger, evt. spørsmål vedrørende oppskriftene eller hvis du har noen råd og tips til meg! / I would appreciate feedback, questions about the recipes or if you have any advise for me!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...