lørdag 9. februar 2013

Biff Stroganoff / Beef Stroganoff a la Kakemilla

LIKE KAKEMILLA ON FACEBOOK HERE

 English version along with Norwegian
Norsk: (English below)
Det er fælt å si det, men jeg hadde nesten glemt hvor fantastisk godt Biff Stroganoff er...... Jeg er veldig glad for å dele min versjon av denne nydelige russiske retten med dere. Om min oppskrift er den beste har jeg ingen anelse om men jeg har ingen reservasjoner i det hele tatt om å anbefale dere på det varmeste å prøve den! (P.S. Se kommentarer til ingrediensliste rett under)
English:
It is terrible to say it, but I had almost forgotten how fantastic delicious Beef Stroganoff really is..... I'm extremely happy to share my version of this beautiful Russian dish. If my recipe is the best? I have no idea, but I have no hesitations whatsoever to recommend you to try it out! (P.S. See comments to ingredient-list directly below)

INGREDIENSER (til 2-3 personer) / INGREDIENTS (serves 2-3 persons)
500 g storfekjøtt, i små biter / 500 g beef, in small pieces (18 oz)
3 dl rødvin / 300 ml red wine (1 1/4 cup)
2 ss Worcestershiresaus / 2 tbsp Worcestershire sauce
1 løk, finhakket / 1 onion, finely chopped
2 fedd hvitløk, knust / 2 cloves garlic, crushed
150 g fersk sopp / 150 g fresh mushrooms (5.3 oz)
100 g rød paprika i lake / 100 g red peppers in brine (3.5 oz)
60 ml brandy / 60 ml brandy (1/4 cup)
1 dl tykk tomatjuice (passata) / 100 ml thick tomato juice (passata) (3.4 fl.oz)
200 g matyoghurt (evt. rømme) / 200 g thick yoghurt (or sour cream) (7 oz)
2 dl kondensert melk (Vikingmelk) / 200 ml evaporated milk (6.8 fl.oz)
2 ss sennep / 2 tbsp mustard
1 ts chilipulver (evt. paprikapulver) / 1 tsp chilipowder (or paprika powder)
Salt og pepper / Salt and pepper
Smør til steking / Butter for frying
Kommentarer til ingredienser: Bruk godt og mørt kjøtt, ikke nødvendigvis filet men...). Sopp etter valg kan brukes. Du må gjerne bruke fersk paprika, men jeg synes at den syltede paprikaen gir veldig god, litt mer intens smak, i denne retten. Den ferske paprikaen blir "søtere". Brandyen kan (under tvil!) utelates, men har du i skapet anbefaler jeg en dæsj. Jeg bruker alltid matyoghurt istedenfor rømme av den enkle grunn at jeg ikke får rømme her på Kreta. Men det blir minst like godt så velg selv! Jeg har erfart at kondensert melk (altså den usøtede Vikingmelken) med fordel kan brukes i mat istedenfor fløte, det gir en fløyelsmyk konsistens til maten men du må gjerne bruke fløte istedenfor hvis du vil. Jeg bruker smør til aa steke kjøttet i! Kall meg gjerne gammeldags men enkelte matretter skal lages med smør og ikke olje etter min mening for smakens skyld.
Comments regarding ingredients: Use meat of good and tender quality, not necessarily filet but....) Mushrooms of choice can be used. Of course you can use fresh bell pepper, but I think that the pepper in brine gives a good, a little more intense flavour in this dish. The fresh pepper is somewhat "sweeter". You can omit (with doubt!) the brandy, but if you have some i the cupboard I strongly recommend adding a splash. I always use Greek yoghurt in food instead of sour cream just because I cannot get sour cream here. It is just as good so you choose! By experience I've found out that evaporated milk (of course the unsweetened kind) can be used instead of cream successfully , it gives a velvety consistency to the food, but feel free to use cream instead if you want. I use butter for frying. Call me old-fashioned if you want but some dishes should be made with butter and not oil in my opinion; this gives a completely different flavour!


FREMGANGSMAATE / METHOD
Norsk: (English below)
Skjær kjøttet i små biter, (ca. 1,5x1,5 cm kuber). Salt og pepre og sett i kjøleskapet en stund slik at kjøttet trekker til seg smaken. Smelt og brun smøret i stekepanna (hvis du har en støpejernspanne anbefaler jeg å bruke den, hvis ikke er det ikke noe problem). Brun kjøttet godt. Tilsett rødvin og Worcestershiresaus og la dette småkoke i ca. 20 minutter til vinen har kokt inn noe, men ikke helt. Ha kjøttet og all væsken over i en kjele eller bolle og sett til side. Ha 1/2 dl vann i stekepanna, "kok ut panna" og hell deretter vannet over kjøttet. Smelt mer smør i panna og fres løk og hvitløk et par-tre minutter til det begynner å bli blankt. Tilsett sopp og paprika og la surre over medium varme noen minutter. Dryss over litt salt og pepper og bland godt. Hell over brandy. (Denne vil forsvinne helt men gir veldig god smak!) Ha nå kjøttet med vin tilbake i panna sammen med tykk tomatjuice (passata) og chilipulver. Bland alt godt og la småkoke 10-15 minutter. Rør om innimellom. Rør ut sennepen i yoghurten (eller rømmen) og tilsett dette i panna, bland godt. Tilsett så den kondenserte melken (eller fløten) og bland igjen. La småkoke 5-10 minutter til sausen har tyknet. Smak til med salt og pepper. Server med ønsket tilbehør men jeg anbefaler ris, en god salat. (f.eks. DENNE) og ferske rundstykker (f.eks. DISSE)
English:
Cut the meat in small pieces, (approx. 1,5x1,5 cm cubes / 0.5"). Season with salt and pepper and put in the fridge for a while so that the meat soaks up the flavour. Melt and brown the butter in a frying pan (if you own a cast iron skillet, I recommend using that to make this dish, but don't worry if you don't have one). Brown the meat well. Add red wine and Worcestershire sauce and let simmer for about 20 minutes until the wine has reduced a bit but not completely. Put the meat with all the liquid in a bowl or casserole and set aside. Pour 50 ml (1/4 cup)water in the frying pan, bring to a boil and add this water to the meat. Melt more butter in the frying pan and saute onion and garlic 2-3 minutes until it starts to become tender. Add mushrooms and pepper and let simmer over medium heat for a few minutes. Season with salt and pepper and mix well. Add the brandy. (This will disappear completely but gives a very good taste!) Put the meat with wine back into the frying pan together with thick tomato juice (passata) and chili powder. Mix well and let it all simmer 10-15 minutes. Stir occasionally. Stir the mustard into the yoghurt (or sour cream) and add this to the pan, mix well. Add the evaporated milk (or cream) and mix again. Let simmer 5-10 minutes until the sauce has thickened. Season to taste, and serve with whatever you wish but I recommend rice, a good salad (e.g. THIS) and some fresh breadrolls (e.g. THESE)
Stek grønnsaker / Fry the vegetables
Tilsett kjøtt, vin, tomatjuice og krydder / Add meat, wine, tomatojuice & spices
Klart!!! / Ready!!!

SÅÅÅ GODT!!! / SOOO DELICIOUS



1 kommentar:

  1. Hei. Dette hørtes helt fantastisk ut og den må jeg bare prøve. Men går det an å bruke Cognac i stedenfor brandy?

    SvarSlett

Veldig hyggelige med tilbakemeldinger, evt. spørsmål vedrørende oppskriftene eller hvis du har noen råd og tips til meg! / I would appreciate feedback, questions about the recipes or if you have any advise for me!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...