tirsdag 26. februar 2013

Gryterett med Svinekjøtt, Purre, Selleri og Poteter / Pork Stew with Leek, Celery and Potatoes

LIKE KAKEMILLA ON FACEBOOK HERE


English version along with Norwegian
Norsk: (English below)
Jeg er veldig glad i supper og gryteretter av ulike slag. Har man litt fantasi er det utrolig hvor godt det blir når man bare mer eller mindre slenger alt opp i gryta og lar det stå i en time eller to og småkoke. Enda bedre blir det gjerne når det får stå i fred noen timer og godgjøre seg også etter at det er ferdig. Her i Hellas har vi iallefall mange matretter av det slaget.
Har man problemer med tidsklemma er dette flott mat. Det krever minimalt av forberedelser og man kan også med fordel lage maten kvelden i forveien og bare varme det opp neste dag når man kommer sultne hjem fra jobb og skole.
Denne gangen har jeg laget en, ja, skal jeg kalle det gryterett kanskje? Eller suppelapskaus?....Navnet skjemmer ingen. Dette er rett og slett bare kjøtt, grønnsaker og poteter som har kokt sammen lenge og det er bare så veldig godt!!! Hvem skulle tro at purre og stangselleri sammen kan være så vellykket? Tro meg! Det er det!!!!
English:
I love soups and stews of different kinds. You just need a little imagination and then it is incredible how tasty it turns out when you more or less throw everything together in the saucepan and leave it to simmer for an hour or two. It gets even better if you leave it alone for a few hours after it is ready so the flavours really mix. Here in Greece we have loads of different dishes of this kind.
If you have a tight time schedule this is great food. Not a lot of preparation is needed and you can even cook one day in advance and just heat it up the next day when you come home hungry from work and school.
Here I’ve made a casserole with meat, vegetables and potatoes that I let simmer for a long time and it is just delicious. Who would have thought that leek and celery together could be so nice? Believe me! It is!!!!
INGREDIENSER (til 3-4 pers.)/ INGREDIENTS (serves 3-4 p)
700 g *svinekjøtt / 700 g **pork meat (1.5 pounds)
2 store løk, hakket / 2 large onions, chopped
1 stor tomat / 1 large tomato
5 purre / 5 leeks
5 stilker stangselleri / 5 celery stalks
5 poteter / 5 potatoes
3 dl hvitvin / 300 ml white wine (1 1/4 cups)
Ca. 1,3 l vann / approx. 1300 ml water (5 1/2 cups)
3 grønnsaksbuljongterninger / 3 vegetable stock cubes
Salt og pepper / Salt and pepper
* Du kan også bruke storfekjøtt eller kylling hvis du vil men jeg synes denne retten passer best med svinekjøtt.
**You can also use beef or chicken if you want but I think this dish is better with pork.




FREMGANGSMÅTE / METHOD
Norsk: (English below)
Skjær kjøtt i litt store biter, og krydre godt med salt og pepper. (Som alltid anbefaler jeg å gjøre dette en stund i forveien for jeg synes kjøttet blir bedre når det får stå og godgjøre seg med krydderet en stund. Har du ikke tid til dette bare krydrer mens du lager maten). Hakk løk.
Ha et par ss olivenolje i en kjele, varm opp og fres løk i et par minutter til blank. Tilsett kjøttet og la dette brunes litt. Tilsett så hvitvin og la det småkoke i ca. 20 min.
Mens kjøttet putrer forberedes grønnsakene. Skrell poteter og skjær hver i 4-6 biter. Vask og rens purre og stangselleri og skjær i ca. 5 cm lange biter. Kjør tomaten til mos i en food processor. Etter 20 minutter tilsettes den knuste tomaten, vann, buljongterninger og poteter. Tilsett så purre, stangselleri og litt salt og pepper. (Husk at du allerede har krydret kjøttet så ikke ha i for mye. Det er bedre du smaker til mot slutten av koketiden). Rør rundt, gi et oppkok, reduser varmen, dekk med lokk og la småkoke ca. 1-1,5 time. (Det skal ikke være nødvendig å tilsette mer vann. Merk at sausen blir tynn, som suppe. Den spiser jeg med skje til slutt). Smak til og server gjerne med litt godt brød ved siden av. Det er veldig godt å dyppe i sausen. Deilig og sunn hverdagsmat!
English:
Cut meat into big cubes and season well with salt and pepper. (As always I recommend doing this a few hours in advance because I think the meat gets better when it is allowed to soak up the spices properly. If you don’t have time for this, just season while you’re cooking). Chop the onions.
Heat a couple of tablespoons olive oil in a large saucepan and sauté the onion for a couple of minutes. Add the meat and let brown for a while. Add the white wine and let simmer for approx. 20 minutes.
While the meat is simmering, prepare the vegetables. Peel the potatoes and cut into 4-6 pieces. Wash and clean the leek and celery stalks and cut into approx. 5 cm pieces. Blitz the tomato finely in a food processor. After 20 minutes add the tomato juice to the saucepan as well as water, stock cubes and potatoes. Add the leek, celery and a little salt and pepper. (Remember that you have already seasoned the meat so go easy. It is better to season to taste towards the end of the cooking time). Stir, bring to the boil, reduce the heat, cover and let simmer for approx. 1 – 1,5 hour. (It should not be necessary to add more water. (Please note that the sauce will be thin, like soup. I eat that with a spoon in the end). Season to taste and serve with some fresh bread on the side. It is really nice to dip the bread in the sauce. Lovely and healthy everyday food!

KJEMPEGODT!!! / REALLY GOOD!!!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Veldig hyggelige med tilbakemeldinger, evt. spørsmål vedrørende oppskriftene eller hvis du har noen råd og tips til meg! / I would appreciate feedback, questions about the recipes or if you have any advise for me!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...